Plockmat är det många föräldrar som gillar att ge sitt barn från det att man börjar introducera mat. Det är bland annat med i vad som kallas baby led weaning (BLW) och betyder egentligen att barnet styr hur snabbt avvänjningsprocessen ska gå från amning till riktig mat. Vissa tycker BLW är jättebra, andra gillar det inte alls. Men det är ju upp till dig och ditt barn att bestämma.
För egen del har jag inte kört BLW, då min dotter gärna bestämmer mycket själv har det varit viktigt för mig att göra mat som hon kan äta själv.
Man kan börja i samband med smakportionerna och grunden går ut på att barnet bestämmer själv vad som ska ätas eller inte. Börja därför med mjuka grönsaker som exempelvis kokta morötter, potatis eller varför inte gurka? Allt som är mjukt nog att mosas mot gommen är bra i början (men beakta övriga kostråd, exempelvis inget salt). Då kan ditt barn utforska alla nya smaker och konsistenser själv. Ge maten direkt på bordet eller om din barnstol har en bricka då tallrikar bara väntar på att bli projektiler laddade med sitt innehåll. Så ställ in dig på att det kommer bli smetigt och kletigt oavsett vilken mat du väljer.
När barnet blir äldre (10-12 mån) kan du börja introducera mer mat. Ägg som vi pratat om tidigare är bra eller leverpastejmacka (se bilden). Läs gärna mer på Livsmedelsverkets sidor om vilket mat som kan ges i vilka åldrar.
Idag introducerar vi även en ny receptsektion på Riktig Barnmat som bara fokuserar på plockmat du kan laga själv, som fiskbullar och kycklingbollar.